Powered By Blogger

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποντάρουν πολλά δις στη χρεοκοπία

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου ο George Soros έβγαλε περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας στην έξοδο της στερλίνας από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών. Κατάφερε να γονατίσει τη στερλίνα, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από το μηχανισμό. O George κέρδισε το στοίχημα και δικαιολόγησε και τη φήμη του "τζογαδόρου", αφού έγινε το παράδειγμα των διεθνών κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα έκανε κατανοητό σε όλους τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουν στους άτυπους οικονομικούς πολέμους, όπως αυτός που διεξάγεται στις μέρες μας με επίκεντρο και τη χώρα μας.
Αρκετοί αναλυτές συσχετίζουν την έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την επικείμενη λήξη (γύρω στις 10 Mαΐου) των συμβόλαιων - παράγωγα προϊόντα - στα οποία έχουν ποντάρει οι διεθνείς κερδοσκόποι. Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε γίνει μέχρι τότε, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων συμβολαίων χάνουν το στοίχημα και ή ενσωματώνουν τις απώλειές τους, ή "αναδιαρθρώνουν" τα στοιχήματα τους παρατείνοντας το χρόνο λήξης των συμβολαίων τους, πληρώνοντας σημαντικές προμήθειες γι' αυτήν τους την ενέργεια.  Όμως οι κάτοχοι των συμβολαίων αυτών δεν είναι τυχαίοι, με αποτέλεσμα οι ασκούμενες πιέσεις να γίνονται αφόρητες.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS: Credit Default Swaps) είναι κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία που διασφαλίζουν τον επενδυτή ομολόγων από τον ενδεχόμενο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας ή και από τη χρεοκοπία. Δηλαδή ένας επενδυτής ομολόγων αγοράζει παράλληλα με τα ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα αυτά. Όμως παράλληλα τα CDS αποτελούν βάση για τη δημιουργία παραγώγων, δηλαδή των στοιχημάτων  για την αναδιάρθρωση. Στην περίπτωση της Eλλάδας αν αυτή δεν παρουσιάσει πιστωτική αδυναμία και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική οι κάτοχοι CDS θα χάσουν τα χρήματά τους (αφού αυτά ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση πιστωτικής αδυναμίας), κάτι που θα επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών και θα τους αναγκάσει να αναζητήσουν αντιστάθμιση.
Αν και οι συναλλαγές επί των CDS γίνονται σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς το ύψος των συναλλαγών τους και ειδικότερα το ύψος των κερδών ή των απωλειών από τις συναλλαγές αυτές, οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Όμως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά αυτό αποτελεί την καθαρή αξία των υποθετικών κερδών που θα υπάρξουν για τους παίχτες σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση μέχρι τις 10 Mαίου.  Δεν καταγράφουν τις απώλειες που ενδεχομένως οι παίχτες αυτοί θα έχουν εάν και εφόσον η χώρα μας δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές οι απώλειες αυτές θα είναι υπερπολλαπλάσιες με αποτέλεσμα η κορύφωση της καταστροφολογίας με φήμες και πιέσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα να επιταχύνεται.  Αρωγοί της προσπάθειας αυτής θα είναι φυσικά οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως στη μάχη της η Eλλάδα δεν είναι μόνη της αλλά έχει και την επίσημη Eυρώπη δίπλα της,  καθώς μία κερδισμένη μάχη τώρα της Eλλάδας θα αποτελέσει ταυτόχρονα και μια απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμό της με τους κερδοσκόπους που θεωρείται βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσουν τα στοιχήματα τους στις περιπτώσεις την Πορτογαλίας και της Iρλανδίας και στη συνέχεια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Iσπανία και ίσως η Iταλία, απειλώντας όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου